Varkauden Aluelämpö mukana kehittämässä tulevaisuuden kaukolämpöä
Kaukolämpö on tulevaisuuden lämmitysmuoto. Varkaudessa kaukolämpötoimintaa kehitetään aktiivisesti seuraamalla alan suuntauksia ja teknologista kehitystä. Uudet hankkeet vaativat kehittämisinnon lisäksi myös takeen kannattavuudesta.
Varkauden Aluelämmöllä paikallista kaukolämpöä kehitetään jatkuvasti.
Bioenergiavero herättää mediakeskustelua
Kaukolämmön saralla on käyty viime aikoina keskustelua esimerkiksi mahdollisen bioenergiaveron vaikutuksista kaukolämmön tuotantoon.
Vuonna 2021 biomassan osuus lämmöntuotannon polttoaineista oli Suomessa 67 prosenttia, ja fossiilisista polttoaineista vaiheittain luopuminen on vähentänyt energiaverokertymää. Tämän vuoksi Suomessa on pohdittu bioenergialle jopa EU:n energiaverodirektiivin minimiverotasoa korkeampaa verotusta.
Varkauden Aluelämmöllä alle 10 prosenttia kaukolämmöntuotannosta perustuu bioenergiaan, tarkemmin pellettiin. Tällöin suunnitellulla verotuksella ei ole paikalliseen kaukolämpötoimintaan yhtä suurta vaikutusta, kuin joillakin energiayhtiöillä saattaa olla.
Todennäköistä kuitenkin on, että verotuksella halutaan jatkossa ohjata entistä enemmän pois polttoon perustuvista energialähteistä. Millaisia varaenergialähteitä tulevaisuudessa sitten voitaisiin hyödyntää, esimerkiksi bioenergian sijaan?
“Paljon käydään keskustelua esimerkiksi hukkaenergioiden hyödyntämisestä. Myös erilaiset lämpölaitosten sähkökattila- ja lämpöpumppuratkaisut ovat nyt pinnalla. Nämä pidetään mielessä myös Varkaudessa, kun pohditaan tulevaisuuden investointeja”, Onkalo kertoo.
Energiajärjestelmässä tilaa tehostamiselle
Energia-alan pitkän linjan osaajana Onkalo näkee, että Suomen nykyisessä energiajärjestelmässä on varaa tehostamiselle.
Esimerkiksi sähkön ja lämmön päällekkäiset varaenergialaitokset hän arvioi tarpeettomiksi.
“Suomessa on perinteisesti rakennettu päällekkäiset huoltovarmuusjärjestelmät, toiset sähköntuotantoon ja toiset kaukolämmöntuotantoon. Huoltovarmuuden ja poltosta eroon pääsemisen kannalta näitä päällekkäisiä järjestelmiä olisi hyvä yhdistää”, Onkalo toteaa.
Päällekkäisien järjestelmien optimointi ei ole ainoa mahdollisuus vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Onkalo uskoo, että ennen kaikkea uudet teknologiat ja innovatiiviset kehityshankkeet ovat lupaavin tie kohti täysin fossiilivapaata lämmöntuotantoa.
Varkauden Aluelämmön kaukolämmöntuotannosta vain noin 3 % perustui kevyeen polttoöljyyn vuonna 2022.
Varkautelaista kaukolämpötoimintaa kehitetään jatkuvasti
Varkaudessa katsotaan ennakkoluulottomasti kohti tulevaa kaukolämmön tuotannon saralla.
Taloyhtiöille suunnattu Digilämpö, kaukolämmön optimointiin data-analytiikan avulla keskittyvä yhteistyö Ensense Oy:n kanssa ja Euroopan tasolla ainutlaatuisen kalliolämpövaraston suunnittelu ovat kaikki esimerkkejä hankkeista, joilla Varkauden Aluelämpö pyrkii rakentamaan paikallista kaukolämpöä entistä kestävämmäksi.
“Harmillisesti vaikuttaa siltä, että emme saa porareikäkaivohankkeelle toivottua rahoitusta, vaikka ratkaisu olisi ollut monistettavissa toteutuessaan jopa Euroopan tasolla.”
Porareikäkaivohanketta ei olla kuitenkaan täysin hylkäämässä, vaan sen toteutusta pohditaan aluksi pienemmällä mittakaavalla, jotta hankkeen kustannustehokkuus voidaan varmistaa.
“Olisi hienoa, jos myös tällaisten pienempien yritysten uusiin, innovatiivisiin investointeihin uskottaisiin Suomessa vahvemmin”, Onkalo toivoo.
Huolimatta porareikähankkeen pienimuotoisten vastoinkäymisten, uusien innovaatioiden hyödyntäminen ja yhteistöiden kehitys ei ole Varkauden Aluelämmöllä pysähtynyt.
“Olemme käyneet jonkin verran keskusteluja konesaleista vastaavien yritysten kanssa ja pohtineet yhteistyön mahdollisuuksia. Olemme jatkuvasti kiinnostuneita erilaisista yhteistyömahdollisuuksista lämmöntuotannon saralla”, Onkalo kertoo.
Mikko Onkalo toivoo, että myös pienempien energiayhtiöiden innovatiivisia hankkeita tuettaisiin Suomessa tehokkaammin.
Kaukolämmöntuotannon tulevaisuudessa isoja muutoksia
Lämmön- ja energiantuotannon tulevaisuuteen liittyy paljon avoimia kysymyksiä energiamurroksen keskellä. Onkalo kuitenkin arvioi, että asutuksen siirtyessä yhä enemmän kaupunkikeskittymiin kaukolämmön suosio vain kasvaa Suomessa.
Mikko Onkalo on hyvin varma myös siitä, että kaukolämmöntuotanto tulee samalla muuttumaan suuresti tulevina vuosina.
“Vuoteen 2040 mennessä energian tuottaminen polttamalla tulee loppumaan. Teknologiat kehittyvät jatkuvasti, ja kehitämme varkautelaista kaukolämmöntuotantoa niiden mukaisesti”, Onkalo toteaa.
Myös tulevaisuuden kehityssuunnista Onkalolla on vahva näkemys, joka peilautuu myös yhteistyössä Ensense Oy:n kanssa.
“Digitalisaatio ja erilaiset digitaaliset ratkaisut ovat kaukolämmön tulevaisuus”, Onkalo tiivistää.