Kaukolämpösiirrinten eli lämmönvaihdinten huolto ja uusinta
Kaukolämpösiirrin eli lämmönvaihdin huolehtii siitä, että kaukolämmöllä lämmitetty vesi jaetaan kiinteistön sisällä eri järjestelmiin, kuten pattereihin ja lattialämmitykseen. Siirtimen kautta kulkee myös kiinteistön käyttövesi.
Lämmönvaihdinten ongelmat aina laitteen teknisestä ikääntymisestä likaantumiseen heikentävät kaukolämpölaitteiston energiatehokkuutta. Lämmönvaihtimen oikea-aikainen huolto ja kunto vaikuttaakin kaukolämpökustannuksiin, vedenkulutukseen ja sisäolosuhteisiin.
Lämmönvaihtimen ongelmista voi kertoa esimerkiksi:
- vesilukeman kasvaminen, vaikka kulutustottumukset pysyvät samoina
- lämmitysputkistosta kuuluva voimakas kohina
- käyttöveden lämpötilan säätöongelmat, esim. kuumaa vettä joutuu laskemaan pitkään
- sisälämpötilan säätöongelmat, esim. huoneet jäävät kovilla pakkasilla viileiksi.
Lämmönvaihtimen huolto vaikuttaa kaukolämpölaitteiston tehokkuuteen.
Huollata lämmönvaihdin säännöllisesti
Kaukolämmön lämmönvaihdin on hyvä tarkastaa ensimmäisen kerran ja huoltaa tarvittaessa, kun se on ollut käytössä 5–8 vuotta. Takuuajan päätyttyä tai kun lämmönvaihdin on 10–15-vuotias, sen kunto kannattaa tarkastaa joka toinen vuosi.
Lämmönvaihtimen teknistaloudellinen käyttöikä on 17 vuotta, ja siksi yli 17-vuotiaan siirtimen korjaaminen ei tavallisesti ole enää taloudellista, vaan siirrin kannattaa uusia kokonaan. Lämmönvaihtimen kunnon seuraaminen on helpointa Aluelämmön huoltosopimuksella.
Jos epäilet, että lämmönvaihtimen toiminnassa on ongelmia, asia selviää Aluelämmön kaukolämpösiirtimen kuntokatselmuksessa. Lämmönvaihtimen huollolla ja oikea-aikaisella uusinnalla parannat kaukolämpölaitteistosi turvallisuutta sekä vähennät energiankulutusta.
Aluelämmön huoltopalveluihin kuuluu myös rikkoutuneiden tai vuotavien lämmönvaihtimien korjauspalvelu. Ota yhteyttä!
Kaukolämpösiirrin uusitaan parissa päivässä
Lämmönvaihtimen uusinta kestää omakotitaloissa keskimäärin 1–2 päivää, kerrostaloissa 2–3. Paras ajankohta siirtimen vaihdolle on lämmityskauden ulkopuolella, mutta hyvällä suunnittelulla uusinta onnistuu myös syksyllä tai talvella.
Aluelämmön ystävälliset, tehokkaat ja ammattitaitoiset asentajat poistavat vanhan siirtimen ja huolehtivat sen kierrätyksestä ennen uuden asennusta. Optimaalinen lämmönsiirto ja energiatehokkuus varmistetaan kotimaisilla lämmönvaihtimilla.
Lämmönvaihtimen uusinta sisältää:
- vanhan siirtimen purkaminen ja toimittaminen kierrätykseen
- uusi lämmönvaihdinpaketti (sis. pumput, moottoroidut säätöventtiilit, automatiikan ja ulkotermostaatin)
- uuden siirtimen asennus (60 kuukauden takuu laitteistolle ja asennukselle))
- uuden putkiston eristäminen
- lämmönvaihtimen LVI-suunnitelman tarkastaminen
- sähkötyöt
- käyttöönotto-opastus
- siirtimen tekniset tiedot huoneentauluna.
Lämmönvaihtimen uusimistarve voidaan varmistaa kuntokatselmuksella. Hyvitämme kuntokatselmuksen hinnan, jos asiakas tilaa uuden siirrinpaketin Aluelämmöltä!
Uusi lämmönvaihdin säästää energiaa
Uuden lämmönvaihtimen hyötysuhde on parempi kuin vanhan, ja siksi siirtimen uusinta voi laskea kiinteistön kaukolämpölaskua 10–30 prosenttia, riippuen lämmönsiirtimen iästä. Lisäksi omakotitaloissa voidaan saavuttaa yli 5 prosentin säästöt vuosittain, kun painovoimaisesta käyttöveden säädöstä siirrytään moottoritoimiseen säätöön.
Jos kulutustottumukset pysyvät samoina, lämmönsiirtimen uusinta maksaa itsensä takaisin jopa seitsemässä vuodessa. Takaisinmaksuaika voidaan aina laskea tapauskohtaisesti.
Aluelämpö kuuluu energiatehokkuussopimukseen, ja siksi asennamme vain moottoritoimisija lämmönvaihtimia. Lue lisää Energiateollisuuden sivuilta.
Tiesitkö? Veden kovuussuolat vaikuttavat lämmönvaihtimen tehokkuuteen
Varkaudessa talousvesi on laadultaan pehmeää. Siitä huolimatta veden sisältämät kovuussuolat, kuten magnesium ja kalkki, kerrostuvat ajan myötä lämmönvaihtimeen aiheuttaen sen likaantumista. Tämä vaikuttaa lämmön siirtymisen tehokkuuteen, minkä vuoksi lämmönvaihdin onkin hyvä puhdistaa säännöllisesti huollon yhteydessä.