Patteriverkoston tasapainotus ja säätö laskee lämmityskustannuksia

Motivan arvion mukaan jopa kolme neljästä asuinrakennuksesta Suomessa kaipaa lämmitysjärjestelmän eli patteriverkoston tasapainotusta ja säätöä. Se on erinomainen keino vähentää energiankulutusta ja lämmityskustannuksia kaukolämpötaloissa, mutta myös muissa useita huoneistoja sisältävissä taloyhtiöissä ja liiketiloissa.

Patteriverkoston tasapainotus ja säätö kannattaa ajoittaa muiden lämmitysjärjestelmän toimintaan vaikuttavien remonttien, kuten ilmanvaihto- tai ikkunaremontin, yhteyteen tai jälkeen, ikään kuin viimeiseksi silaukseksi.

"Patteriverkoston tasapainotus ja säätö on tehokas toimenpide”

”Vaikka me Aluelämmöllä ajattelemme ensimmäisenä niitä taloyhtiöitä ja liiketiloja, joissa käytetään kaukolämpöä, patteriverkoston tasapainotus ja säätö on tehokas toimenpide useimmissa kiinteistöissä lämmitysmuodosta riippumatta, kun suuret remontit on tehty”, kertoo Aluelämmön kaukolämpöinsinööri Jyrki Väänänen. ”Patteriverkoston toiminta on hyvä tarkastaa noin kahdeksan vuoden välein, varsinkin jos suuri määrä asukkaita tai vuokralaisia on vaihtunut.”


Patteriverkoston säätö varmistaa tasaiset sisäolosuhteet

Patteriverkoston epätasapainosta kertovat usein ensimmäisenä vaihtelevat sisäolosuhteet.

”Jos liiketilassa tai kerros- tai rivitaloyhtiössä huomataan, että osa huoneistoista on kuumia ja osa kylmiä, tilanne kannattaa tarkastaa. Eihän huoneistojen lämpötila saisi vaihdella 19 ja 24 asteen välillä, jos se on säädetty 21 asteeseen”, Väänänen toteaa. ”Pelkkien tuntemusten perusteella patteriverkoston tasapainotukseen ei kuitenkaan kannata ryhtyä, vaan tilanne tarkastetaan mittaamalla lämpötilat esimerkiksi infrapunalämpömittarilla. Oikea mittauspaikka on jokaisen huoneen keskikohta noin 170 senttimetrin korkeudella. Taloyhtiö voi mitata huoneistokohtaiset lämpötilat itse tai ostaa mittauksen huoltopalveluna Aluelämmöltä.”

Verkoston tasapainottaminen


Lämpöä lämmitysjärjestelmän asetusarvojen mukaan

Kun lämmitysjärjestelmä toimii oikein, ylimpien ja alimpien huoneistojen lämpötilat pysyvät kerrostalossa samoina. Rivitaloissa taas lämpötilan kuuluu säilyä tasaisena kaikissa huoneistoissa, myös lämmönjakohuoneesta katsoen kauimmaisessa.

”Jos huoneistokohtaisissa sisälämpötiloissa on eroja, verkko säädetään uudelleen. Jos edelleenkään ei päästä asetusarvoihin, selvitetään, mistä erot johtuvat. Syynä voi olla esimerkiksi, että termostaatit eivät toimi tai sijaitsevat ikkunoiden alla vedossa. Joskus kyse on rakennusteknisistä syistä, kuten huonosti eristetyistä ikkunoista.”


Lämmönvaihtimen huolto voi olla paikallaan

Patteriverkoston epätasapaino voi johtua myös kaukolämpösiirtimen eli lämmönvaihtimen ongelmista. Usein ensimmäisenä viestinä on haalea käyttövesi.

”Lämmönvaihtimen kunto on hyvä selvittää kaukolämpötaloissa ennen patteriverkoston tasapainotusta”, Väänänen neuvoo. ”Jos vaihdin on vanha tai alimitoitettu, se voi käyttää jatkuvasti enemmän vettä kuin pitäisi, mikä lyhentää laitteen käyttöikää. Lisäksi lämmönsaannissa voi olla pakkasten aikana ongelmia ja huoneistot viilenevät. Jos siis taloyhtiössä epäillään, että lämmönvaihtimen toiminnassa on jotakin vialla, kannattaa pyytää ammattilainen tekemään siirtimen kuntokatselmus. Hyvä keino varmistaa kaukolämpölaitteiden kunto on myös Aluelämmön huoltosopimus. Silloin esimerkiksi lämmönvaihdin tulee varmasti uusittua ajallaan.”

Kaukolämpösiirtimen uusinta


Kaukolämpölasku pienenee jopa 10–15 %

Aluelämmön toteuttamassa patteriverkoston tasapainotuksessa kaukolämmön ja käyttöveden vesivirrat säädetään huoneistokohtaisesti vastaamaan todellista tarvetta. Säätö vaikuttaa myönteisesti koko kiinteistön energiataloudellisuuteen.

”Patteriverkoston tasapainotuksella varmistetaan, ettei lämpö karkaa harakoille eikä talossa kärsitä kylmästä, eli samalla säästetään energiaa ja lämmityskustannuksia sekä varmistetaan miellyttävät sisäolosuhteet jokaisessa huoneistossa. Motivan mukaan kaukolämpökuluissa on mahdollista saavuttaa jopa 10–15 prosentin säästö.”


Patteriverkoston tasapainotus ajoitetaan kesäkuukausille

Patteriverkoston säätö toteutetaan yleensä lämmityskauden ulkopuolella.

”Tasapainotuksessa patteriverkosto tyhjennetään, ja usein patterit joudutaan myös huuhtelemaan, jos rautaoksidia on verkossa paljon, ja siksi tasapainotus on parasta tehdä keväällä, kesällä tai syksyllä”, Väänänen toteaa. ”Samalla varmistetaan, että lämmitysjärjestelmä on kunnossa uuden lämmityskauden alkaessa.”

Termostaattiventtiilit vaihdetaan tasapainotuksen yhteydessä tarvittaessa. Venttiilien vaihto on usein paikallaan ja taloudellisesti kannattavaa, kun termostaatit ovat 10–20 vuotta vanhoja.

”Käytämme vain uusinta säätöteknologiaa, joka takaa hyvän lopputuloksen"

”Käytämme vain uusinta säätöteknologiaa, kuten IMI Hydronic Engineeringin Eclipse-termostaatteja, jotka takaavat hyvän lopputuloksen”, Väänänen kertoo. ”Eclipse-termostaattiventtiilit säätävät virtaamaa yksilöllisesti paine-eron perusteella, ja virtauksenrajoitin estää ylivirtaamat. Markkinoiden pienimmät automaattiset patteriventtiilit on myös nopea asentaa ja tasapainottaa, joten koko urakka on valmis viikossa tai parissa.”

Onko patteriverkoston säätö ja tasapainotus ajankohtaista taloyhtiössäsi?

Lue lisää patteriverkoston epätasapainosta kertovista merkeistä!