Joulukorttirahoilla tuetaan varkautelaisten lasten ja nuorten harrastuksia

”Lahjoitusten ansiosta moni lapsi pääsee tavoittelemaan unelmiaan!”

Lahjoitimme joulukorttirahat tänä vuonna SOS-Lapsikylän Unelmista totta -hankkeeseen. Yhdessä haluamme tukea varkautelaisten lasten ja nuorten tasavertaisia mahdollisuuksia viettää aikaa lempiharrastuksensa parissa.

SOS-Lapsikylä ja Varkauden kaupunki ideoivat vuonna 2015 Unelmista totta -kokeiluhankkeen, jolla ehkäistään kouluikäisten lasten ja nuorten vapaa-ajan eriarvoistumista.

”Harrastustoiminta on yksi merkittävimmistä asioista, jotka syrjäyttävät lapsia ja nuoria. Rikkaiden perheiden lapsilla voi olla useita harrastuksia, mutta vähävaraisten perheiden lapsilla ei ainoatakaan”, kertoo SOS-Lapsikylän kehittäjäkonsultti Miia Lahtela.

Eriarvoistuminen näkyy harrastusmahdollisuuksien lisäksi toisen asteen koulutuksessa. ”Nuoret tuntevat usein lojaalisuutta osoittaa perheilleen, ettei heillä ole halua lähteä vaikkapa lukioon, jos perheellä ei ole siihen varaa. Nuoret eivät uskalla edes haaveilla.”

Paikallisesta toiminnasta valtakunnallista

Vuonna 2016 SOS-Lapsikylä keräsi ensimmäisen kerran varkautelaisilta yrityksiltä ja yhdistyksiltä lahjoitusvaroja, jotka ohjattiin tukea tarvitseville lapsiperheille. Seuraavaksi hyviä kokemuksia haluttiin jakaa ja kehittää toimintaa maanlaajuiseksi.

”Lasten eriarvoistumisen taustalla vaikuttavat ilmiöt, kuten yhteiskunnan polarisoituminen, pitkäaikaistyöttömyys ja yksinhuoltajuus, ovat valtakunnallisia”, Lahtela kertoo. Hankkeen sähköinen nettialusta tuli kokeilukäyttöön syksyllä 2019 Varkauden lisäksi Espoossa ja Helsingissä. ”Sivustolla voi ilmoittautua lahjoittajaksi, tarjota harrastusseuran palveluja tai hakea tukea lapsen harrastuksiin.”

Tukitoiminta on kiinni lahjoituksista

Kaikki SOS-Lapsikylän tukema harrastustoiminta mahdollistetaan lahjoitusvaroin.

”Ilman lahjoittajia homma ei toimisi, ja olemmekin lahjoituksista superonnellisia ja -kiitollisia”, Lahtela sanoo. Yhteistyöllä pystytään vaikuttamaan lähialueen lasten ja nuorten hyvinvointiin käytännön tasolla. ”Lahjoituksilla on konkreettinen vaikutus lapsiperheiden elämään. Moni lapsi pääsee tavoittelemaan unelmiaan!”

Pitkäkestoista apua lasten harrastusmaksuihin

Koulun kuraattorin ja SOS-Lapsikylän kautta perhe voi hakea lapselle tai nuorelle tukea minkä tahansa urheilu- tai kulttuuriharrastuksia tarjoavan seuran jäsenmaksuihin.

”Kun lupa tukeen on saatu, seuramaksun voi lähettää meille. Tuki määritellään vuodeksi kerrallaan”, Lahtela sanoo. Tavoitteena on kuitenkin tukea lapsen harrastustoimintaa pitkäjänteisesti. ”Pitkäkestoinen sitoutuminen harrastukseen parantaa lapsen hyvinvointia eniten.”

Lahtela korostaa, ettei kukaan pysty pelastamaan maailmaa yksin, vaan tarvitaan monen toimijan yhteispeliä. ”Varkauden Aluelämmön kaltaiset lahjoittajat, jotka tekevät hienoa työtä omalla toimialallaan, pystyvät auttamaan myös aivan toisen toimialan tekemistä. Yhdessä tuemme varkautelaisten lapsiperheiden hyvinvointia.”

Lahtela lähettää jouluterveisiä SOS-Lapsikylän puolesta kaikille varkautelaisille. ”Toivon, että jokainen lapsi ja nuori saa viettää tänä vuonna perheensä kanssa toiveidensa mukaisen ja rauhallisen joulun!”

Ilmoittaudu lahjoittajaksi tai hae tukea SOS-Lapsikylän Unelmista totta -hankkeesta!