Lämmitysjärjestelmän eli patteriverkoston tasapainotus ja säätö

Kuuluuko kaukolämpöpattereista ääntä? Onko energiankulutus kasvanut? Vaihteleeko kerrostalon ylimpien ja alimpien huoneistojen sisälämpötila?

Motiva arvioi, että jopa kolmessa neljäsosassa suomalaisista asunnoista kaivataan lämmitysjärjestelmän eli patteriverkoston tasapainotusta ja säätöä. Jos patteriverkostoa ei ole tasapainotettu, lämpötilaerot huoneistojen välillä voivat olla jopa 3–6 °C.

Patteriverkoston säätö pienentääkin usein tuntuvasti kiinteistön energiakulutusta ja lämmityskustannuksia sekä varmistaa miellyttävät sisäolosuhteet jokaisessa huoneistossa. Useita huoneistoja sisältävissä kiinteistöissä, kuten liiketiloissa sekä kerros- ja rivitaloyhtiöissä, patteriverkoston tasapainotus voi säästää lämmityskuluissa jopa 10–15 prosenttia.

Patteriverkoston tasapainotus voi säästää lämmityskuluja 10–15 %!


Milloin kaukolämpötalon patteriverkosto kannattaa säätää?

Lämmitysjärjestelmän eli patteriverkoston epätasapainosta kertoo usein ensimmäisenä asukkaiden kokemus vaihtelevista sisälämpötiloista. Muita merkkejä ovat kasvava energiankulutus ja ylimääräistä ääntä pitävät patterit.

Patteriverkoston tasapainotus on hyödyllisintä silloin, kun kiinteistön muut lämmitysjärjestelmän toimintaan liittyvät remontit, kuten ilmanvaihto-, julkisivu- ja ikkunaremontti, on tehty ja rakenteet ovat tutkitusti kunnossa. Lisäksi kannattaa tarkistaa kaukolämpölaitteiston, kuten lämpöjohtopumpun ja lämmönvaihtimen, kunto.

Meiltä myös siirtimen kuntokatselmukset!

Patteriverkoston tasapaino kannattaa tarkastaa noin 8 vuoden välein.

Lämmitysjärjestelmän säätö kaukolämpötaloissa

Lämmitysjärjestelmän tasapainotus tähtää siihen, että kaikkien taloyhtiön tai liiketilan huoneistojen sisälämpötilat ovat tasaiset ja tarpeenmukaiset. Jotta vesi virtaa pattereissa oikeissa olosuhteissa, jokainen patteri on tärkeää säätää yksilöllisesti.

Patteriverkoston tasapaino kannattaa tarkistaa noin kahdeksan vuoden välein, erityisesti jos kiinteistössä on vaihtunut paljon asukkaita. Tilanne kartoitetaan lämpötilamittauksilla, jotka taloyhtiö voi toteuttaa itse tai ostaa huoltopalveluna Varkauden Aluelämmöltä.

Useimmiten patteriverkoston tasapainotus toteutetaan lämpimien kuukausien aikana, koska patteriverkosto on tavallisesti tyhjennettävä vedestä säädön aikana. Tasapainotus onkin parasta toteuttaa kesällä, keväällä tai syksyllä, jolloin varmistetaan, että lämmitysjärjestelmä on kunnossa ja valmis seuraavaan lämmityskauteen.


Lämmitysjärjestelmän säätö edullisesti kokonaispalveluna

Patteriverkoston tasapainotus on yksinkertainen ja edullinen tapa parantaa kiinteistön energiataloudellisuutta ja sisäolosuhteita. Patteriverkoston perussäätö kannattaa erityisesti, jos kiinteistön patteriventtiilit ovat käyttöikänsä loppupäässä, 10–20 vuotta vanhoja.

Aluelämpö toteuttaa lämmitysjärjestelmän tasapainotukset kokonaispalveluna kaukolämpötaloissa, mutta myös muita lämmitysmuotoja käyttävissä kiinteistöissä. Patteriverkoston tasapainotukseen kuuluu kaikki tarvittava aina lämpötilojen mittauksesta termostaattiventtiilien vaihtoon. Käytämme vain uusinta säätöteknologiaa, kuten IMI Hydronic Engineeringin Eclipse-termostaatteja.

Patteriverkoston tasapainotus sisältää:

  • Patteriverkoston lämpötilojen mittaus
  • Lämpöjohtopumpun valinta, säätö ja tarvittaessa mitoitus
  • Lämmitysjärjestelmän säätö

Erikseen pyydettäessä myös:

  • Patterien termostaattiventtiilien vaihto
  • Huoneistokohtaisten sisälämpötilojen mittaus

Lue lisää patteriverkoston tasapainotuksesta Motivan sivuilta.


KYSY LISÄÄ TAI PYYDÄ TARJOUS!