Tuliko lämmönjakohuoneen säätimelle taas ylilämpöhälytys? Ei hätää!

Kaukolämmön käyttöveden ylilämpö on yleisin hälytyksen aiheuttaja niin taloyhtiöissä kuin omakotitaloissakin. Hälytys ilmoittaa käyttöveden hetkellisestä ylilämmöstä, mutta taustasyitä ongelmaan voi olla monia. Kaikissa ammattilaiset auttavat.

Lämmönvaihdinpaketit lähtevät asiakkaalle aina tarkistettuina, ja suurimmat paketit myös viritetään asiakkaan luona toimintaan. Laitteissa voi silti olla jotain vikaa tai taustalta löytyy inhimillinen virhe. Yksi syy ylilämpöhälytykseen voi olla liian matalaksi tai korkeaksi säädetty käyttöveden lämpötila.

”Nykylain mukaan käyttöveden pitää olla säädetty 58 asteeseen”, kertoo Aluelämmön kaukolämpöinsinööri Jyrki Väänänen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos korostaa, että vesijärjestelmän olosuhteet ratkaisevat, miten muun muassa keuhkokuumetta aiheuttava legionellabakteeri pääsee lisääntymään käyttövedessä. ”Jos veden lämpötila on tasaisesti noin 60 astetta, legionellabakteerit eivät elä. Samasta syystä kylmän veden lämpötilan pitäisi olla alle 20 °C.”

Termostaatin sijainti ratkaisee

Toinen syy toistuviin ylilämpöhälytyksiin voi löytyä käyttöveden termostaatin sijainnista: termostaatti voi olla liian lähellä käyttöveden lämmönsiirtimen putkea.

”Siirrin ei lopeta käyttöveden tekemistä aivan samalla sekunnilla, kun hana suljetaan, vaan aika riippuu esimerkiksi käyttövesilinjan pituudesta”, Väänänen sanoo. Termostaatti mittaa veden lämpötilaa koko ajan, ja siksi käyttövesiputkesta voi johtua lämpöä termostaattiin vielä veden käytön lopettamisen jälkeen. Se aiheuttaa ylilämpöhälytyksen. ”Termostaatin pitäisi sijaita aina mahdollisimman kaukana siirtimestä.”

Ylilämpöhälytyksiä saattavat aiheuttaa myös säätöventtiilin moottorin tai käyttöveden vesivirtaaman vääränlaiset säädöt. ”Uusissa laitteissa on aina linjansäätöventtiili, jonka esisäätöarvo voi olla liian pieni tai suuri. Silloin virtaama ei vastaa todellista käyttötilannetta. Ongelma ratkeaa mitoitusta korjaamalla”, Väänänen lupaa.

Unohda arvailu ja tilaa apuun ammattilaiset!

Yleensä ylilämpöhälytys kertoo hetkellisestä ylilämmöstä, mikä ei vielä maailmaa kaada. Huolta jatkuvat hälytykset kuitenkin aiheuttavat. Tilannetta ei kannata yrittää korjata sokkona.

”Hälytyksen syiden etsintä ja korjaukset on aina parempi jättää ammattilaisille. Muuten voi jäädä epäselväksi, onko taustalla yksi syy vai kenties useampi”, Väänänen korostaa.

Hälytys on usein ainoa merkki siitä, ettei kaikki ole kohdallaan. Joskus käyttöveden ongelmista kertoo varoventtiilistä tippuva vesi. ”Jos lämmönsiirrin tekee käyttövettä yhä käytön jälkeen, paisunnan varoallas voi antaa periksi ja tiputtaa liikaa lämmitettyä vettä varoventtiilistä.”

Kun hälytyksen aiheuttaja korjataan, laitteet toimivat oikein ja käyttövettä kuluu todellisen tarpeen mukaan. ”Ennen kaikkea päästään eroon turhista hälytyksistä ja niiden aiheuttamasta epävarmuudesta”, Väänänen sanoo.

Ota yhteyttä, niin hoidetaan asia kuntoon!