11.04.2017

Pelletin matka puusta lämmöksi

Puupelletti on ympäristöystävällinen, luonnomukainen raaka-aine lämmitysenergian tuottamiseen. Varkauden Aluelämmön käyttämä puupelletti tulee Stora Enson tehtaalta Kiteeltä.

”Pelletöinti sinänsä on iänikuinen keksintö, esimerkiksi rehua on pelletöity iät ajat. Pelletöinnissä vesi puristetaan pois, jotta massaa voidaan siirtää tehokkaasti paikasta toiseen”, Stora Enson pellettien tuotannosta ja myynnistä vastaava Mauno Väyrynen sanoo.

Mutta millainen on puupelletin matka metsästä lämmöksi?

”Ensin tapahtuu tietenkin kasvun ihme. Kuusirunko kasvaa ja hakataan, jonka jälkeen se viedään kuusitukkisahalle. Sahalla syntyy sivutuotteita, kuten kuorta, märkää sahanpurua ja haketta. Kiteellä on myös höyläämö ja tasaamo, joissa syntyy kuivia situvuotteita ja näistä kuivista sivutuotteista valmistetaan pellettiä”, Väyrynen kertoo.

Höyläämöltä kuiva raaka-aine siirretään raaka-ainesiiloon ja sieltä vasaramyllyyn, joka tekee hakkeesta tasalaatuista massaa. Tämän jälkeen massa menee puristinkoneeseen, eli pelletöintiin.

”Massa puristetaan reikämatriisin läpi ja tuloksena on kiiltäväpintainen kova papana, eli pelletti”.

Pelletti on ympäristöystävällinen polttoaine

Pelletti sisältää ainoastaan puuta eikä siihen käytetä erillisiä liima-aineita.

”Puristuksen jälkeen pelletti jäähdytetään, jotta siihen saadaan kovuutta ja kestävyyttä. Tämän jälkeen pelletit siirtyvät autobunkkeriin, jossa ne tiputetaan autojen kyytiin ja toimitetaan asiakkaille, kuten Varkauden Aluelämmölle. Varkauden aluelämpö polttaa pellettiä omassa laitoksessaan ja heidän asiakkaansa nauttivat ympäristöystävällisestä lämpöenergiasta”, Väyrynen tiivistää.

Pelletin käyttäminen lämpöenergiana vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

”Kun korvaamme fossiiliset polttoaineet biopohjaisilla polttoaineilla, olemme osaltamme mukana hidastamassa ilmastonmuutosta”, Väyrynen sanoo,

Varkauden Aluelämmön polttaman pelletin tuhka voidaan rakeistaa ja palauttaa luontoon, sillä se täyttää lannoitelainsäädännön vaatimukset.


Stora Enso

Stora Enso on uusi pelletintuottaja Suomessa, mutta on toiminut pelletintuottajana muualla Euroopassa jo useita vuosia. Ennustus on, että Suomessa pelletin käyttö tulee lisääntymään keskisuurissa ja suurissa voimalaitoksissa. Kiteen pellettitehtaan vuosikapasiteetti on 25 000 tonnia pellettiä. Raaka-aineen alkuperä tiedetään sertifioidun puun käytön vuoksi.

Lisätietoa: www.storaensopelletit.fi