08.02.2018

Lämpökamerakuvaus paljastaa lämpövuodot rakenteita rikkomatta

Lämpökamerakuvauksella selvitetään usein kiinteistön rakenteiden, kuten eristyksen kuntoa, tai kaukolämpöputkiston vuotokohtia. Jos energialaskussa on poikkeuksellista kasvua tai huoneistossa kylmiä kohtia, lämpökamerakuvaus voi antaa selityksen rakenteita rikkomatta.

Lämpökamerakuvauksella saadaan helposti ja nopeasti valaistusta erilaisiin lämmitysjärjestelmän ongelmiin. Kuvauksella voidaan esimerkiksi kartoittaa patteriverkoston tasapainotuksen tarve tai tutkia kiinteistön rakenteita.

”Jos taloyhtiössä epäillään, että kiinteistön rakenteissa on jotakin vialla, kylmäsillat tai muunlaiset kylmät kohdat on helppo havaita lämpökameralla rakenteisiin kajoamatta pelkkien lämpötilaerojen perusteella”, kertoo Aluelämmön kaukolämpöinsinööri Jyrki Väänänen.

Lämpökamerakuvaukset vaativat selkeän lämpötilaeron

Kiinteistöjen rakenteiden lämpövuodot kannattaa kuvauttaa talvella.

”Lämpö pyrkii aina ulos- ja ylöspäin, joten kuvaushetkellä on hyvä olla mahdollisimman suuri ero ulko- ja sisälämpötilan välillä”, Väänänen tarkentaa. ”Sen sijaan lämmitysputkiston sijainti tai vuotokohta voidaan kuvata milloin vain. Riittää, että putkistossa kiertävän veden lämpötilaa nostetaan hetkellisesti korkeammaksi. Silloin lämpötilaerot näkyvät lämpökamerakuvassa selvästi.”

Lämpötilaero kertoo kaiken tarvittavan. Rakenteita ei tarvitse purkaa.

Käytössä maailman parhaat lämpökamerat

Aluelämmön lämpökamerakuvaukset tehdään aina arvostetuilla FLIR-lämpökameroilla.

”Käytämme kuvauksissa yli 60 vuotta lämpökameroita valmistaneen ja tällä hetkellä maailman suurimman rakennustermografisten laitteiden toimittajan FLIR Systemsin lämpökameroita”, Väänänen toteaa. ”Jotakin niiden laadusta kertoo, että samanmerkkisiä kameroita käyttävät myös esimerkiksi ilmavoimat, monet tutkimuslaitokset ja poliisi.”

FLIR-lämpökameroita maahantuo vantaalainen Infradex. Se on Suomen suurin lämpökuvausjärjestelmien maahantuoja ja huoltoliike sekä lämpökamerakuvaamisen kouluttaja.

Raportti yhdistää valokuvan ja lämpökamerakuvan

Lämpökamerakuvaus on nopeaa, ja esimerkiksi 2–3 kuvan etukäteen hyvin suunniteltu otto vie puolisen tuntia. Suurin työ tehdään kuvauksen jälkeen.

”Lämpökamerakuvaukseen kuuluu aina asiantuntijan raportti, jonka asiakas saa kuvien ottamisen jälkeen viikon sisällä”, Väänänen lupaa. ”Lämpökamerakuvauksessa kiinteistöstä tai muusta kuvauskohteesta otetaan aina myös tavallisia valokuvia, ja raportissa ne yhdistetään lämpökamerakuvien kanssa. Näin nähdään useiden eri pisteiden lämpötilat esimerkiksi seinässä, jonka vieressä on ikkuna.”

Lämpökamerakuvausraportti auttaa ymmärtämään, miten lämpö liikkuu talon sisällä tai putkistossa.

”Raportti sisältää asiantuntijan havainnot ja analyysin löytyneistä ongelmakohdista, eli asiakkaan ei tarvitse osata tulkita kuvia itse. Yksittäisiä kohteita voidaan kuvata myös ilman raporttia, mutta suuremmissa kuvauksissa raportti on tärkeä väline esimerkiksi korjaustarpeen arvioinnissa. Asiantuntija antaa raportissa aina omat suosituksensa.”

Lämpökamera sisältää kuvien tallennusominaisuuden kattavaa raportointia, tulosten jälkikäsittelyä ja analysointia varten. Lue lisää lämpökameroiden ominaisuuksista Infradexin sivuilta.

Sertifioitu lämpökamerakuvaaja tietää mitä tekee

Aluelämmön lämpökamerakuvaukset tekee aina sertifioitu kuvaaja, joka huolehtii myös kuvaussuunnitelmasta. Asiakkaan tarvitsee vain varmistaa, että kuvaaja pääsee esteettä kohteen luo.

”Lämpökamerakuvaaja suunnittelee yhdessä asiakkaan kanssa, mitä kohtia kannattaa kuvata, jotta tulokset ovat luotettavia mutta kustannukset pysyvät kohtuullisina”, Väänänen korostaa. ”Kun kuvataan lämpövuotoja, yhteen kuvaan ei kannata ottaa esimerkiksi koko kerrostaloa, vaan tarkkuus vaatii useampaa kuvauspistettä. Omakotitaloissa riittää usein yksi kuva per talon sivu.”

Lämpökamerakuvauksissa hinta sovitaan joko kuva- tai raporttikohtaisesti, koska hintaan vaikuttaa itse kohde ja mittauspisteiden määrä. Nyrkkisääntö on, että yksi kuva maksaa noin 100 euroa.

”Jotta kustannukset pysyvät järkevinä, kiinteistössä kannattaa miettiä ongelmakohdat etukäteen. Jos epäillään esimerkiksi yläpohjan vuotoa, kuvataan vain ongelmakohdat tai -huoneistot.”

Lämpökamerakuvauksen hinta riippuu kohteesta ja kuvamäärästä. Yksi kuva maksaa noin 100 €.