Käyttöveden lämmitys on jopa 25 % omakotitalon energiakustannuksista

Kesäkuukausina energiaa tarvitaan lämmitykseen harvoin, ja heinäkuussa kaukolämmön kulutus on vain 2–3 prosenttia vuoden kokonaismäärästä. Aivan mitätöntä energiantarve ei kesälläkään ole, koska jokaisessa kodissa, liiketilassa ja tuotantolaitoksessa tarvitaan lämmintä vettä.

Toukokuusta elokuuhun kestävällä vuosikolmanneksella käytetään noin 14 prosenttia koko vuoden kaukolämmöstä. Pääasiassa kulutus syntyy käyttöveden lämmityksestä.

”Kesällä kaukolämmöllä lämmitetään Varkaudessa asuntojen käyttövesi, ja lisäksi kaukolämpöä tarvitaan yritysten ja teollisuuslaitosten tuotantoprosesseissa, kuten uimahallin altaiden veden lämmityksessä”, kertoo Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo.

Perhe voi kuluttaa vuorokaudessa yli 700 litraa vettä

Suomalainen kuluttaa keskimäärin 150 litraa vettä vuorokaudessa. Siitä noin 30 prosenttia eli 45 litraa on lämmintä vettä. Vesi on Suomessa verrattain halpaa.

”Vesikuution lämmittäminen maksaa paikallisella kaukolämmöllä 4,6 euroa, mikä tekee henkeä kohti 20 senttiä vuorokaudessa”, Onkalo laskeskelee. Päivittäinen kustannus ei ole suuri, mutta pidemmällä aikavälillä vedenkulutuksen merkitys kasvaa. Lyhyt suihku voi kuluttaa 90 litraa vettä.

”Jos 4-henkisessä perheessä jokainen käy kerran päivässä 5 minuutin suihkussa ja lisäksi osa toisen kerran 10 minuuttia, perhe käyttää vuorokaudessa jopa 720 litraa vettä”, Onkalo toteaa. Silloin lämpimän veden kulutus maksaa taloudessa noin euron vuorokaudessa, 30 euroa kuukaudessa. ”Lämpimän veden osuus onkin jopa 25 prosenttia omakotitalon lämmityskustannuksista.”

”Lämpimän veden osuus onkin jopa 25 prosenttia omakotitalon lämmityskustannuksista.”
- Mikko Onkalo, Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja

Veden säästäminen ei vaadi suuria muutoksia peseytymistottumuksissa eikä perheen innokkaimpia vesipetoja tarvitse hoputtaa pois suihkusta. ”Jokaisen on toki hyvä opetella käyttämään vettä säästeliäästi, mutta nykyaikaisilla vesikalusteilla 5 minuutin suihku kuluttaa vain 60 litraa vettä 90 sijaan”, Onkalo sanoo. ”Vedenpaine on alhaisempi, mutta eroon tottuu nopeasti.”

Säästön ansiosta 1 euron vuorokausihinta putoaa 70 senttiin, jolloin lämpimän veden käyttö on enää 17 prosenttia omakotitalon koko vuoden lämmityskustannuksista. ”Kyse on jokaisen omista valinnoista, joilla voi joko säästää rahaa tai hyväksyä tietyt kustannukset.”

Kesällä käyttövettä lämmitetään aurinkovoimalla

Aluelämmön Relanderinkadun lämpökeskuksen katolle asennetaan aurinkokeräinjärjestelmä. Heinäkuusta alkaen päästään seuraamaan, mitä aurinkokeräimet tuottavat aurinkoisella tai pilvisellä säällä sekä mihin aikaan syksystä aurinkoenergiaa ei taivaalta enää heru.

”Tavoitteena on tuottaa kahden omakotitalon vuotuinen mitoitusteho, mutta todellisuus selviää vasta käytön myötä”, Onkalo sanoo. Kaikki aurinkokeräimien tuottama energia syötetään suoraan kaukolämpöverkkoon. ”Seuraamme tuotantoa tarkasti ja kerromme syksyllä, minkälaisia tuloksia olemme saaneet. Kesällä aurinkoenergialla lämmitetään varmasti monen kodin käyttövesi.”