Kaukolämpölaitteiston huolto maksaa itsensä nopeasti takaisin!

Useimmille on tuttu juttu, että sisälämpötilaa säätämällä voi pienentää lämmityslaskua. Lämmintä vettäkin on helppo käyttää kohtuudella. Vaikeampi on hahmottaa, miten lämmityslaitteiston kunto heijastuu kodin energiankulutukseen.

Lämmityslaskut ovat jälleen kolahdelleet postilaatikoihin ja sähköposteihin. Kun summa viivan alla tuntuu suurelta, lämmitysjärjestelmän vaihto alkaa houkuttaa. Nopeiden säästöjen toivossa on kuitenkin hyvä muistaa, että toimivia säästömahdollisuuksia löytyy myös läheltä.


Vaikuta lämpölaskuun huoltamalla laitteet ajallaan

Säännöllisellä huollolla voidaan vaikuttaa konkreettisesti kaukolämpökodin lämmityskuluihin.

”Lämmityslasku pienenee, kun laitteet pidetään kunnossa, säädetään toimimaan optimaalisesti ja uusitaan ajallaan”, toteaa Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo. Kaukolämpölaitteiston oikea-aikainen huolto ja uusinta parantavat järjestelmän hyötysuhdetta, niin että lämmityskulut laskevat vähintään 10–15 prosenttia.

”Keskikokoisessa omakotitalossa energiankulutus on noin 18 000 kWh vuodessa, mikä maksaa noin 1500 euroa. Jos esimerkiksi 500 euroa maksavalla huollolla saadaan säästettyä lämmityskuluja 15 prosenttia, huolto maksaa itsensä todella nopeasti takaisin.”

Varkauden Aluelämmöllä uskalletaankin luvata, että jos yli 20-vuotias lämmönvaihdin uusitaan, energialasku pienenee väistämättä. ”Laitteiden automatiikka ja tekniikka ovat kehittyneet niin paljon paremmiksi”, Onkalo toteaa.


Suomalaiset arvostavat skandinaavista asumismukavuutta

Kaukolämpöjärjestelmän säännöllisellä huollolla on toinenkin merkitys: elämänlaatu. Koko perheen asumismukavuus on varsinkin talvisin kiinni luotettavasta lämmönlähteestä.

”Kaukolämpö on todella varma ja helposti säädettävissä oleva lämmitysmuoto”, Onkalo kiteyttää. ”Uskon, että suomalaiset ovat yhä pikemminkin skandinaavisia hyggeilijöitä kuin huonoihin sisäolosuhteisiin tottuneita keskieurooppalaisia. Emme me halua kärvistellä kosteankylmissä taloissa, vaan nauttia mieluummin talvestakin hyvin lämmitetyssä kodissa.”

Emme me halua kärvistellä kosteankylmissä taloissa, vaan nauttia mieluummin talvestakin hyvin lämmitetyssä kodissa

Ilmastonmuutoksen torjunnassa omilla valinnoilla on väliä

Oman energiankulutuksen ja kodin lämpötilojen seuraaminen ei ole tänä päivänä vain yhden perheen elämään vaikuttava päätös. Energian harkittu käyttö on globaalisti välttämätöntä.

”Energian kohtuullinen käyttö on tärkeä osa ilmastonmuutoksen torjuntaa, ja siksi on tärkeää tiedostaa, miten jokainen voi vaikuttaa omalla kulutuksellaan siihen, että tietty määrä energiaa riittää mahdollisimman monelle”, Onkalo sanoo. ”Kun pystymme välttämään suuria kulutuspiikkejä, leikkaamme suoraan fossiilisia päästöjä, koska kevyellä polttoöljyllä toimivia varavoimalaitoksia ei tarvitse käynnistää.”

Kylmässä maassa kuluu energiaa

EU:ssa puhutaan nyt energian yksikköhinnoista. Keskustelussa unohtuu usein, että Euroopan pohjoisimmassa, pimeimmässä ja kylmimmässä maassa energiaa kuluu enemmän kuin etelässä.

”Vaikka viime kesä oli Suomessa ennätyskuuma ja koko viime vuosi asteen verran normaalia lämpimämpi, vuoteen mahtui myös kovia pakkasia”, Onkalo muistuttaa. Ilmaston lämpenemisestä huolimatta tietyt kuukaudet voivat olla jatkossakin normaalia kylmempiä. ”Energiankulutus on meillä väistämättä suurempaa kuin muualla Euroopassa, ja siksi tehokkaasti toimivat ja optimoidut lämmitysjärjestelmät ovat tulevina vuosina yhä tärkeämpiä.”


Kaukolämpö on tulevaisuudessakin vihreä valinta

Kaukolämpö oli jälleen viime vuonna Suomen suosituin lämmitysmuoto. Kaukolämmön hiilijalanjälki laskee radikaalisti, ja energiaa tuotetaan yhä enemmän kotimaisilla ja uusiutuvilla energiamuodoilla. Kaukolämmössä viehättää myös helppous.

”Nykymaailmassa on iso etu, ettei kaukolämpökodissa tarvita erillisiä ohjauskeinoja. Kaukolämpöyhtiöt tulevat toteuttamaan tulevaisuuden automaatio- ja ohjausvaatimukset asiakkaidensa puolesta, jolloin kaukolämpökodeissa päästään vaikuttamaan yhä enemmän omaan energiankulutukseen ja siitä aiheutuviin kuluihin”, Onkalo sanoo.

Viime aikoina modernin kaukolämmön hyödyt on huomattu myös EU-tasolla.

”Vaikka uudet lämmitysratkaisut ovat koko ajan tapetilla, uskon, että kaukolämpö tulee olemaan ilmastonmuutoksen kannalta ratkaiseva asia”, Onkalo sanoo. ”Siellä missä on valmiiksi rakennettu kaukolämpöverkosto, tulevaisuus tulee olemaan kaukolämmön.”

Lue lisää, miten laitteiston huolto ja uusinta laskevat lämmityslaskua!

Lue lisää