Kaukolämpöasiakkaana voit ottaa rennosti: huollossa ja valvonnassa työskennellään kellon ympäri

Kaukolämpöasentajat, päivystäjät ja voimalaitosten valvojat seuraavat lämmitysverkon toimintaa vuoden jokaisena päivänä. Paljon näkymätöntä työtä tehdään kulisseissa, mikä varmistaa, että monet vikatilanteet eivät koskaan näy asiakkaille asti.

Kaukolämpöasentajat tekevät joka päivä töitä toimintavarman kaukolämmön puolesta. He huoltavat ja uusivat varkautelaisten omia kaukolämpölaitteita, seuraavat varalämpölaitosten toimintaa ja pitävät kaukolämmön runkoverkon hyvässä kunnossa.

Lämmityskausi tuo piilevät ongelmat esiin

Varkauden Aluelämmön Santeri Sutinen opiskelee kaukolämpöasentajaksi oppisopimuksella. Tavallisen työpäivän aikana hän tarkistaa asiakaslaitteita ja huoltaa kaukolämpöverkostoa.

”Vuodenajoissa on selvä ero. Laitteistojen toimintahäiriöt tulevat useimmiten esiin talvella. Tyypillisiä ovat ajon säätökäyrän ongelmat, jolloin talossa on liian kylmä tai kuuma”, hän kertoo.

Lämpimään käyttöveteen liittyvät harmit ovat yleensä seurausta käyttöikänsä loppupuolella olevista lämmönvaihdinpaketeista.

”Jos lämmönvaihtimen säätöventtiilit oireilevat, käyttövesi on viileää. Kovilla pakkasilla se tuppaa suututtamaan ketä tahansa! Vuotava venttiili on nopea korjata, mutta isompia ongelmia kannattaisi ennakoida teettämällä meillä lämmönvaihtimen kuntokatselmus.”

”Vaihdetaan vasta kun on pakko”

Lämmönvaihtimien ja muiden kaukolämpölaitteistojen kanssa 15 vuotta työskennellyt Teemu Turunen asentaa nyt Aluelämmöllä asiakaslaitteita.

”Kokemuksestani on valtavasti hyötyä. Tiedän, miten asiakkaiden kaukolämpölaitteet toimivat ja pystyn tarvittaessa tekemään niihin erilaisia muokkauksia paikan päällä”, hän kertoo.

Turunen näkee työssään joka päivä, miten ikääntyneet laitteet lakkaavat yllättäen toimimasta.

”Nykypäivän trendi on valitettavasti se, että laitteet vaihdetaan vasta, kun on ihan pakko. Riskinä on, että vaihdin hajoaa pahimmalla mahdollisella hetkellä eli lauantai-iltana keskellä talvea.”

Liian viileä käyttövesi altistaa bakteereille

Kaukolämpöasentajat törmäävät työssään huolestuttavan vanhoihin laitteisiin.

”Jotkut lämmönvaihtimet ovat 1980-luvulta, vaikka niiden tekninen käyttöikä on noin 17 vuotta”, Turunen sanoo. Hän kannustaa tarkistuttamaan laitteet siinä vaiheessa, kun laitteiston hyötysuhde alkaa hiipua. Myös THL suosittelee käyttöveden lämpötilaksi vähintään 50–55 celsiusastetta. Lämmönvaihtimelta lähtevän veden kuuluisi olla noin 65-asteista.

”Varoitusmerkkejä ei välttämättä huomata, mutta kun hyötysuhde laskee, käyttöveden lämpötila voi jäädä talon putkistossa alle suosituksen, mikä altistaa legionellabakteereille”, Turunen sanoo.

Suurin osa toimintahäiriöistä hoituu tietokoneella

Asentajat tarkastavat ja huoltavat ympäri vuoden myös Aluelämmön omia lämpölaitoksia.

”Verkosto-ongelmat ja putkivuodot voivat paljastua lumisena aikana höyrynä tai sulina kohtina, mutta omien laitosten sakkaaminen ja muut pienet toimintahäiriöt näkyvät harvoin asiakkaille asti”, Turunen sanoo. Jos verkostossa on putkivuoto, tietyn kadunpätkän linja voidaan joutua sulkemaan. ”Katko pyritään pitämään mahdollisimman lyhyenä, ja asiasta ilmoitetaan ensimmäisenä lähialueen asukkaille. Pieni vuoto saadaan yleensä korjattua päivässä.”

Verkoston toimintaa valvotaan tietokoneohjelmilla 24/7.

”Pääasiassa päivystäjä puljaa tietokoneiden kanssa, ja hyvinkin 90 prosenttia ongelmista hoituu etänä”, Sutinen sanoo. Päivystäjä seuraa tietokoneen ruudulta, miten kaukolämpöverkko toimii. ”Lähes kaikki on automatisoitua. Päivystäjä saa tietokoneelle ilmoituksen vioista pumppujen, peltien ja puhaltimien toiminnassa sekä näkee hälytykset raja-arvojen ylityksistä ja paine-eroista.”

Laitosvalvojat työskentelevät myös varkautelaisten nukkuessa

Paikallista energiantuotantoa seurataan kellon ympäri Riikinvoimalla ja Stora Ensolla. Kaukolämpöputket kulkevat suojassa maan alla, mutta sää voi aiheuttaa sähkökatkoja, jotka vaikuttavat voimalaitosten toimintaan.

”Päivystysvuorossa otamme yhteyttä voimalaitosten valvojiin, jos omalla verkostokaaviollamme näkyy tehojen tai paineiden laskua. Näin pysymme kartalla tilanteesta ja pystymme hälyttämään ajoissa lisätyövoimaa käynnistämään varavoimalaitoksia”, Sutinen kertoo.

Kesäkuukausina tehdään paljon myös ennaltaehkäisevää työtä.

”Kierrämme läpi verkostoa ja teemme pieniä huoltotöitä, mistä voi aiheutua lyhyitä käyttökatkoja. Samalla vähennämme kuitenkin vuotoriskiä lämmityskaudella. Kun esimerkiksi lämpökaivojen venttiilit huolletaan ajoissa, ennaltaehkäistään suurempia vuotoja talvella”, Turunen sanoo.

Lue lisää Aluelämmön huoltopalveluista tai solmi huoltosopimus!