Joulukorttirahat lahjoitettiin Varkauden seurakunnalle

Varkauden Aluelämpö lahjoittaa joulukorttirahat vuosittain hyväntekeväisyyteen. Tänä vuonna lahjoitus annettiin Varkauden seurakunnalle toivoen, että rahalla autettaisiin lapsiperheitä.

Seurakunnan johtava diakoniaviranhaltija Riitta Sulkko kuuli lahjoituksesta lomalta palattuaan.

”Lahjoitus on meille hirveän tärkeä asia! Diakoniatyön budjetti on
30 000 euroa vuodessa, mutta erilaisten lahjoitusten ja Kirkon diakoniarahaston Tukikummi-avustuksen ansiosta pystymme auttamaan ihmisiä noin 65 000 eurolla vuosittain. Rahalahjoituksista suurin osa menee perheille tarjottaviin ruokakauppojen lahjakortteihin.”


Apua väliinputoajaperheiden arkeen

Diakoniatyöllä pyritään auttamaan aina niitä ihmisiä, jotka eivät saa apua muualta.

”Tällä hetkellä kaikkein hankalimmassa asemassa ovat ihmiset, jotka putoavat hyvinvointi-Suomen jo vanhentuneen turvaverkon läpi”, Sulkko kertoo. ”Asiakkainamme on noin 200 lapsiperhettä, ja jopa 4 prosenttia suomalaisista lapsista elää köyhyysrajan alapuolella.”

Syitä perheiden avuntarpeeseen on monia.

”Karuimpia asioita on esimerkiksi hyvän työpaikan menettäminen tai perheenjäsenen sairastuminen. Silloin ollaan nopeasti taloudellisessa ahdingossa. Myös avioerot ja esimerkiksi kodista löytyvä home aiheuttavat perheissä isoja ongelmia.”

Lahjoitusrahoilla perheille saadaan arjessa välttämättömiä asioita.

”Perheet saavat ruokaa, lääkkeitä ja rahaa asumiseen. Lisäksi turvaamme aina lasten hyvinvoinnin riippumatta siitä, mitä perheessä tapahtuu. Lapselle voidaan esimerkiksi hankkia koulun edellyttämiä urheiluvälineitä.”

Varkaudesta löytyy poikkeuksellista yhteisöllisyyttä

Sulkko on työskennellyt Varkauden seurakunnassa yli seitsemän vuotta, mutta yhä varkautelaisten ainutlaatuinen halu auttaa rahallisesti hätää kärsiviä ihmetyttää ja ihastuttaa.

”Muualla lahjoitetaan esimerkiksi elintarvikkeita, koska diakoniatyön asiakkailla luullaan olevan ongelmia arjen hallinnassa. Sen sijaan Varkaudessa ihmisiä kunnioitetaan ja uskalletaan lahjoittaa rahaa. Uskon, että taustalla on Varkauden aivan poikkeuksellinen yhteisöllisyys ja yhdessä liikkeelle saatu auttamisen viesti. Moni yritys lahjoittaa eri kohteille vuosittain.”

Joulun sanoma Suomi100-juhlavuonna?

Sulkolle tarina Mariasta, Joosefista ja pienestä lapsesta on totta joka joulu.

”Vaikka jouluyön tarinasta annetaan usein herttainen kuva, todellisuudessa perheellä ei ollut edes lämmintä kattoa pään päällä. Tutun joulukuvaelman katsominen tuokin minulle aina mieleen, että meilläkin on perheitä, jotka ovat aivan samassa tilanteessa. Aluelämmön lahjoitus tuntuu uskomattoman osuvalta: siinä toteutuu tallista suojan antamisen idea ihan konkreettisesti tässä päivässä. Kun apu tulee lahjoituksena, sillä on entistäkin suurempi merkitys myös avun saajalle.”