Huoltopalvelut pienentävät kaukolämpölaskua 10–15 %!

Varkauden Aluelämpö selvitti toteutuneiden asennuskohteidensa perusteella, miten lämmitysjärjestelmän huolto, kuten patteriverkoston tasapainotus tai lämmönvaihtimen uusinta, vaikuttavat kodin lämmityslaskuun. Huoltopalvelujen ansiosta laitteiston hyötysuhde paranee, mikä takaa vähintään 10–15 prosentin säästöt.

Lisäsäästöjäkin on luvassa tapauskohtaisesti: kaikki riippuu laitteiston kunnosta ja iästä. Kaukolämpöä hyödyntävissä kodeissa, taloyhtiöissä ja liiketiloissa oikein ajoitettu huolto ja uusinta varmistavat, että lämpöä tuotetaan nykyaikaisella tekniikalla eikä energiaa hukata vaivihkaa.


Paljon reissaava hyötyy huoltosopimuksesta

Sopivan huoltopalvelun valinta riippuu kodin lämmitysjärjestelmän kunnosta, lämmityksessä havaituista ongelmista ja omasta elämäntilanteesta. Jos ei itse halua huolehtia lämmitysasioista säännöllisesti, huoltosopimus on hyvä valinta.

”Taloyhtiöissä huoltosopimus on varmimpia tapoja huolehtia siitä, että lämmitysjärjestelmä pysyy kunnossa eikä tarjoa epätoivottuja yllätyksiä”, toteaa Varkauden Aluelämmön toimitusjohtaja Mikko Onkalo. Omakotitaloissa jatkuvalle huollolle on tarvetta harvemmin, mutta huoltosopimuksesta on apua monessa elämäntilanteessa.

”Eniten huoltosopimuksesta on hyötyä silloin, kun joutuu käsittelemään lämmitysasioita ensimmäistä kertaa esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa”, Onkalo sanoo. Huoltosopimus tarjoaa myös reissutyötä tekeville tai muuten paljon matkustaville kaivattua mielenrauhaa. ”Moni kokee helpottavana, että ammattilaiset tarkastavat laitteet ja niiden säädöt säännöllisesti ilman erillistä tilaamista ja sopimista.”

Moni kokee helpottavana, että ammattilaiset tarkastavat laitteet ja niiden säädöt säännöllisesti ilman erillistä tilaamista ja sopimista.

Sano ei kylmälle kodille: lämpötiloja voi säätää!

Omakotiasuminen on usein tavallaan elämäntapa, jonka tärkeimpiä etuja on vapaus. Omakotitalossa asumismukavuuteenkin voi itse vaikuttaa.

”Joskus asiakas ottaa meihin yhteyttä vasta siinä vaiheessa, kun kodin asumismukavuus on jo todella huono ja huoneissa lämpöä reilusti alle keskiarvon. Kurja tilanne yritetään hyväksyä niin pitkään kuin mahdollista”, Onkalo kertoo.

Kärsiminen ei kuitenkaan jalosta ketään, ja paikallinen kaukolämpöyhtiö on valmiina auttamaan.

”Apu on ihan käden ulottuvilla ja puhelinsoiton päässä, joten ei kannata sietää kylmää pakkasten alettua tai hyväksyä sitä, että lämpötilat heilahtelevat rajusti eri huoneiden välillä.”

Ongelmien syynä voivat olla esimerkiksi patteriverkoston väärät säädöt.

”Kun säädöt ovat kohdallaan ja patteriverkosto tasapainossa, lämpötila pysyy tasaisena ja sopivana koko talossa”, Onkalo sanoo. ”Asukkaat voivat myös itse valita, jos haluavat jonkin huoneen lämpötilan muita matalammaksi. Nukkuuhan moni mielellään viileämmässä kuin katsoo telkkaria.”

varkauden aluelämpö huoltosopimus

Järki käteen ja laitteita uusimaan!

Kaukolämmön lämmönvaihtimen teknistaloudellinen käyttöikä on 15–17 vuotta, jonka jälkeen sen toimintavarmuus alkaa heiketä. Häiriöitä voi esiintyä esimerkiksi pumppujen ja venttiilien toiminnassa. Silloin hanoista voi joutua laskemaan vettä pitkään, ennen kuin se on kuumaa.

”Iäkkään vaihtimen kanssa eläminen on samanlaista kuin vanhan auton kanssa”, Onkalo vertaa. ”Jokaisen vian ilmaantuessa on mietittävä, miten kalliiksi korjaaminen tulee vai joko laite on edullisempi uusia. Eihän vanhassa autossakaan korjata kohtuuttoman suuria vikoja.”

Loputtomasti laitteiden uusintaa ei kannata vetkuttaa.

”Jos kodin lämpötila on lähempänä 10 kuin 20 astetta, kyse ei ole enää vain omasta viihtymisestä, vaan rakenteita uhkaavat kosteusongelmat. Kyllä lämmitysjärjestelmän pitää toimia!”


Kuntokatselmus maksaa vain reilun satasen

Jos kaukolämpölaitteiston tilanne on kysymysmerkki, kuntokatselmus kertoo, missä mennään.

”Ensin kotona voidaan seurata, pysyykö lämpötila kaikissa huoneissa sellaisena kuin on säädetty, varsinkin kun kevättalvesta voi vuoroviikoin pakastua ja lauhtua. Jos kaikki ei ole kohdallaan, asiantuntijamme kartoittavat tilanteen ja selvittävät, mistä ongelmat johtuvat”, Onkalo sanoo.

Kuntokatselmus ei kenenkään taloutta kaada. Reilulla satasella selviää, mitä omakotitalon lämmityksen puutteille kannattaa tehdä ja missä aikataulussa.

”Raportti käydään yhdessä huolella läpi, ja jos epäillään vaikkapa lämpövuotoa, asia voidaan tarkastaa lämpökamerakuvauksella. Lopulta on aina parempi varautua huoltoihin etukäteen kuin yllättyä keskellä pakkasia.”

Lue lisää kuntokatselmuksesta


Kysy lisää Varkauden Aluelämmön tarjoamista huoltopalveluista!

020 7347 410
info@varkaudenaluelampo.fi