Avoimien ovien päivä toteutettiin yhteisvoimin: ”Haluamme tehdä yhdessä hyvää ja lisätä tietoisuutta ilmastoasioista.”

Varkauden Aluelämmön perinteinen avoimien ovien päivä keräsi tänäkin vuonna noin 700 kävijää. Poutasää suosi näytteilleasettajia ja kaupunkilaisia. Päivän parasta antia oli eri toimijoiden avoin yhteistyö hiilineutraalin yhteiskunnan ja samalla Varkauden kaupunkilaisten puolesta.

Vuosittain energiansäästöviikolla pidetyn avoimien ovien päivän ideana on luoda alusta, jossa Aluelämmön kumppanit pääsevät kertomaan energiatehokkaista tuotteista ja palveluista.

”Hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamisessa energia-alan toimijoiden on tärkeää puhaltaa yhteen hiileen ja lisätä tietoisuutta energiaa säästävistä ratkaisuista”, kertoo Aluelämmön kaukolämpöinsinööri Jyrki Väänänen.

Savolaista yhteishenkeä!

Yhteistyötä tehdään avoimesti ja läpinäkyvästi myös kilpailijoiden kanssa. ”Haluamme, että varkautelaiset pääsevät näkemään, mitä muilla toimijoilla on tarjolla, jotta meidän tuotteitamme on mahdollista vertailla avoimien markkinoiden hengessä”, Väänänen sanoo.

Näytteilleasettajat olivat tyytyväisiä päivään, ja esimerkiksi Keski-Savon Jätehuollon kierrätysneuvonta oli kysyttyä. Kävijät saivat vinkkejä kierrättämiseen ja kompostointiin jätehuoltoyhtiön ja Riikinvoiman yhteiseltä osastolta. ”Yhteistyö käy järkeen: mitä paremmin ihmiset lajittelevat jätteensä, sitä puhtaampaa energiaa Riikinvoimalla tuotetaan”, Väänänen sanoo.

Mukana oli myös toinen Aluelämmön omistajista, Savon Voima. ”Savon Voima tarjoaa palvelujaan esimerkiksi Leppävirralle ja Joroisiin, ja Varkaudessakin markkinat ovat vapaat”, Väänänen korostaa. Molemmilta kaukolämpöyhtiöiltä kyseltiin paljon kaukolämpöjärjestelmän kuntokatselmuksista, ja kauppaakin syntyi sekä taloyhtiöihin että omakotitaloihin.

Hybridiratkaisut kiinnostavat taloyhtiöissä

Paljon mielenkiintoa päivän aikana herättivät sähkönsiirtopalvelut aurinkokeräimillä ja kaukolämpöön liittyvät hybridiratkaisut, joita esitteli päivän aikana GST Högfors.

”Tällä hetkellä poistoilmalämpöpumpun asennus on taloudellisesti kannattavinta yhdistää esimerkiksi putkistoremonttiin”, Väänänen kertoo. Jotta takaisinmaksuaika pysyy järkevänä, taloyhtiössä on oltava yli 60 asuntoa. ”Kun hinnat laskevat tekniikan kehittyessä, hybridiratkaisut ovat varteenotettava vaihtoehto myös pienemmissä taloyhtiöissä.”

Kaukolämmöllä on kysyntää Varkaudessa

Päivän aikana Aluelämpö sai useita kyselyjä kaukolämpöverkon laajentamisesta uusille alueille, kuten Käpykankaalle.

”Verkko laajentuu varmasti jossain vaiheessa, mutta verkostoinvestoinnit vaativat huolellisia ennakkoselvityksiä. Kaukolämpöputki pitää mitoittaa aina kadun kaikkien asukkaiden mukaan”, Väänänen sanoo. Vaikka Käpykangas on tiivis asuinalue, kiepin muotoiset kadut tekevät kaukolämmön rakentamisesta haastavaa.

”Kaukolämpöputken on kierrettävä alueella laajaa lenkkiä, ja siksi tarvitsemme mukaan useita liittymiä, ennen kuin investointikustannukset saadaan katettua. Tänä syksynä kiinnostuneita ei ollut vielä riittävästi, mutta kyselemme asiasta uudelleen ensi syksynä tai keväällä 2021”, Väänänen lupaa.

Yhteistä hyvää Varkauteen

Avoimien ovien päivän henkeen kuuluu tehdä ilmastotekojen lisäksi yhteiskunnallista hyvää Varkauden asukkaille.

”Liikenteenohjauksesta vastasi Varkauden Lions-klubi, ja lasten iloksi pihalla olleen pomppulinnan ja polkuautoradan vauhdikasta menoa vahti urheiluseura WJK 06:n porukka”, Väänänen kertoo. Avoimien ovien päivään kuului myös ilmainen uinti ja kuntosalin käyttö uimahalli Ilopisarassa saman viikon perjantaina. ”Uimassa kävi 400–500 varkautelaista.”